Panayiotis Kyprianou - An Extroverted Approach

Παράδοση, καινοτομία, φιλοξενία, μεσογειακό ταπεραμέντο, ανθρωποκεντρι- σμός. Οι έξι λέξεις που θα μπορούσαν να αποδώσουν συνοπτικά το προφίλ του Ομίλου Thanos Hotels & Resorts, όπως συνάγεται και από τα λεχθέντα του director of business development, Παναγιώτη Κυπριανού. Ο ίδιος προσθέ- τει τις λέξεις ποιότητα και αγάπη για τη χώρα. Μας ξεναγεί στον κυπριακό τουρισμό, περιγράφει τις αλλαγές των τελευταίων 20 χρόνων - από τον ήχο του fax μέχρι την ΑΙ -, εξηγεί πώς ο όμιλος αντέδρα σε αυτές και μιλά για τα επόμενα σχέδιά του, εντός και εκτός χώρας, για μια ανάπτυξη ίδιου της οποίας είναι η εξωστρέφεια.

Εδώ και 20 χρόνια εργάζεστε στον κλάδο της φιλοξενίας. Με την εξελισσόμενη φύση του και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες του χώρου, ποιες εμπειρίες έχετε κρατήσει, που εν- δεχομένως να σας δίνουν ώθηση για το μέλλον;

Αυτά που μου δίνουν ώθηση είναι πράγματα απλά. Καταρχάς, η αγάπη για τον τόπο μας και το μεσογειακό μας ταπεραμέντο. Είχα την τύχη να ταξιδέψω σε πολλές χώρες και να εργαστώ στο εξωτερικό. Αυτό που κατάλαβα μετά από χρόνια, είναι πως ζούμε σε μια πανέμορφη χώρα και ο τρόπος ζωής μας είναι μοναδι- κός. Είναι πραγματικά κρίμα να μην είμαστε όλοι περήφανοι γι’ αυτό που έχουμε και αυτό είναι κάτι που εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κάποιος που εργάζεται στον τομέα της φιλοξενίας. Στον τουρισμό, χωρίς αγάπη και εκτίμηση για τον τόπο σου, είσαι σαν ψάρι έξω από το νερό. Επίσης, η μεταβλητότητα στον χώρο μας δίνει τεράστια ώθηση, αφού οι αλλαγές, οι προκλήσεις και οι ρυθμοί είναι τόσο εντατικοί που δεν υπάρχει χρόνος για να βαρεθείς. Καμία χρονιά δεν είναι ίδια με την προηγούμενη, είσαι πάντα αντιμέτωπος με αλλαγές και πρέπει πάντα να ανταποκρίνεσαι γρήγορα.

Εννοείτε και την τεχνολογία;

Ασφαλώς το ίδιο ισχύει και για την τεχνολογία, στην οποία έχει τεράστια δυναμική. Τα τελευταία 20 χρόνια έχουμε ζήσει μια τεχνολογική επανάσταση στον κλάδο. Θυμάμαι όταν πρωτοάρχισα πριν από είκοσι χρόνια τον ήχο του fax, το οποίο ήταν τοποθετημένο στο γραφείο κρατήσεων. Ο ήχος σήμαινε ότι είχε έρθει κράτηση. Με εκείνο τον ήχο μετρούσαμε τον παλμό της χρονιάς.

Σήμερα ο κλάδος είναι αλγοριθμικός. Συλλέγουμε big data από διάφορες πηγές, κάνουμε προβλέψεις και καθορίζουμε στρατηγική βάσει δεδομένων. Αυτή η δυνατότητα πριν από είκοσι χρόνια δεν υπήρχε ούτε στη φαντασία μας. Αυτήν τη στιγμή ζούμε ακόμα μια επανάσταση, την τεχνητή νοημοσύνη (AI), και είμαι βέβαιος ότι και πάλι θα αλλάξουν όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Ως οργανισμός, ήδη ξεκινήσαμε να εργαζόμαστε πάνω σε αυτό και η AI είναι στην καθημερινότητά μας.

Η ξενοδοχειακή βιομηχανία διέρχε- ται μια σημαντική κι ενδιαφέρουσα μετάβαση. Παράλληλα, όπως προα- ναφέρατε, η σημασία της τεχνολογί- ας δημιουργεί νέες τάσεις. Ποιες ξεχωρίζετε και πώς τις ακολουθεί η Κύπρος;

Είναι αλήθεια πως ο κλάδος της φιλοξενίας βιώνει μια πολύπλοκη μετάβαση. Αν κοιτάξουμε ιστορικά την εξέλιξή του στην Κύπρο, δεν διαφέρει πολύ από άλλων χωρών. Η διαφορά μας εδώ είναι ότι αυτή η μετάβαση γίνεται με κάποια καθυ- στέρηση σε σχέση με το εξωτερικό. Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε διεθνείς εταιρείες να έρχονται σιγά σιγά στην Κύπρο. Αυτό μας βοηθά ως χώρα να αναδειχθούμε σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά δημιουργεί και πιέσεις στους ντόπιους ξενοδόχους που πλέον έχουν να ανταγωνιστούν αλυσίδες με τεράστιους μηχανισμούς και εργαλεία. Αυτή την πίεση πρέπει να αντιληφθούμε ως θετική πρόκληση για να βελτιωθεί ο κλάδος.

Ποια η στάση του ομίλου σας έναντι των νέων αυτών δεδομένων;

Έχουμε δημιουργήσει ως εταιρεία εδώ και δέκα χρόνια την υποδομή με την Thanos Hotels Management, η οποία στελεχώνεται με περισσότερα από 50 άτομα και διαχειρίζεται κεντρικά όλα τα ξενοδοχεία του ομίλου. Η υποδομή αυτή και η συνεργασία μας με γραφεία αντιπροσωπεύσης σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή όχι μόνο μας κάνει ανταγωνιστικούς με διεθνείς αλυσίδες, αλλά μας δίνει και πλεονεκτήματα, επειδή γνωρίζουμε τις ιδιαιτερότητες της χώρας. Η τεχνολογία είναι συνδεδεμένη με εκείνο που ήδη ανέφερα. Η διαχείριση πλέον του κλάδου περνά μέσα από αυτήν και εδώ είναι που παρατηρούνται οι δυσκολίες. Η υιοθέτηση της τεχνολογίας και η ψηφιακή μετάβαση του κλάδου χρειάζονται τεχνογνωσία, εξειδικευμένο προσωπικό και επενδύσεις.

Το επιχειρηματικό τοπίο αλλάζει διαρκώς και η ταχύτητα των αλλαγών επιβάλλει γρήγορες αντιδράσεις. Ποια είναι η προσέγγιση της Thanos Hotels & Resorts; Η ταχύτητα των αλλαγών είναι τόσο μεγάλη, που είναι σχεδόν αδύνατο για έναν οργανισμό να λειτουργεί με σταθερές παραμέτρους.. Στον όμιλό μας έχουμε υιοθετήσει μια διαφορετική προσέγγιση. Αντί να προσπαθούμε να δημιουργήσουμε τις παραμέτρους και τις δομές, φτιάχνουμε ένα πλαίσιο το οποίο είναι έτοιμο να υιοθετήσει τις αλλαγές. Αυτό το πλαίσιο είναι δίπτυχο. Επενδύουμε στον ανθρώπινο παράγοντα, προσλαμβάνοντας ταλέντα που συχνά δεν έχουν σχέση με τον τουρισμό. Έχουμε προγραμματιστές, μαθηματικούς και γενικά νέους ανθρώπους οι οποίοι ζουν στο σήμερα και αντιλαμβάνονται τις προκλήσεις.

Πώς αντιμετωπίζετε τις εξελίξεις στο τεχνικό πεδίο;

Σε τεχνικό επίπεδο το σύστημα διαχείρισης και οι λογιστικές διαδικασίες είναι σπονδυλωτές (modular). Αυτό που αποκαλούμε plug and play. Όταν ένα σύστημα ή μια πρακτική πρέπει να αλλάξει, αποσυνδέεται και μπαίνει μία καινούρια. Ακούγεται απλό και εύκολο. Στην πραγματικότητα, όμως, χρειάστηκαν χρόνια για να χτιστεί αυτό το πλαίσιο. Παλιά, η προσδοκία από ένα σύστημα ή μια πλατφόρμα ήταν απλή: να κάνει μια δουλειά εύκολα και γρήγορα. Σήμερα, όμως, όλες οι τεχνολογίες κρίνονται διαφορετικά. Όροι όπως το API, η συμβατότητα, η δομή δεδομένων, το SaaS, η τεχνητή νοημοσύνη, το machine learning και πολλοί άλλοι, είναι στην καθημερινότητά μας στον όμιλο Thanos Hotels and Resorts.

Πρόσφατα προστέθηκε στον όμιλο και το υπό ανακαίνιση Βεραγγάρια, του οποίου θα αναλάβετε τη διαχείριση. Τι σημαίνει για εσάς ο ρόλος αυτός;

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που παρατηρούμε ιδιωτικές αναπτύξεις στα ορεινά, οι οποίες εμπλουτίζουν σημαντικά το τουριστικό προϊόν της Κύπρου. Η σημαντικότερη μέχρι τώρα είναι η ανάπτυξη στο Βεραγγάρια. Είναι τεράστια η χαρά μας που αναλαμβάνουμε αυτό το εμβληματικό αλλά και συμβολικό έργο.

Η νέα αυτή ανάπτυξη δίνει το μήνυμα ότι η Κύπρος έχει πολύ περισσότερα να προσφέρει εκτός από ήλιο και θάλασσα. Πώς μπορεί αυτό να αναδειχθεί;

Χρειάζεται αρκετή δουλειά από όλους τους οργανωμένους φορείς του τουρισμού, το Υφυπουργείο Τουρισμού αλλά και το κράτος γενικότερα. Η ανάδειξη του πλούτου και της χώρας μας δεν μπορεί να γίνει από μόνη της ούτε ανεξάρτητα. Χρειάζεται στρατηγικός σχεδιασμός, συντονισμός, σοβαρή επένδυση και πολλή δουλειά. Εμείς ως Thanos Hotels and Resorts είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε σε όλους τους τομείς και είμαστε βέβαιοι πως θα επιτύχουμε σε αυτό το εγχείρημα.

Πιστεύετε πως διαθέτει η χώρα μας τις προϋποθέσεις για να γίνει ολοχρονικός προορισμός; Τι πρέπει να αλλάξει σε υποδομές, αεροπορική σύνδεση, μάρκετινγκ αλλά και από πλευράς ξενοδόχων;

Αυτό το ερώτημα ταλαιπωρεί τον κλάδο εδώ και χρόνια αλλά παραμένει αναπάντητο. Σίγουρα μπορούμε καλύτερα αλλά υπάρχουν και αντικειμενικές δυσκολίες. Μεγάλο μέρος των υποδομών είναι σχεδιασμένο για το καλοκαίρι και αυτό δεν θα αλλάξει. Με τις επενδύσεις που γίνονται στα ορεινά αλλά και σε πόλεις λιγότερο παραδοσιακές στον τουρισμό, όπως η Λευκωσία και η Λεμεσός, δημιουργείται ένα πιο ολοκληρωμένο ολόχρονο προϊόν. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι το σωστό περιτύλιγμα ένα πλάνο προώθησης το οποίο θα έχει, τουλάχιστον, ορίζοντα τριετίας για να φανούν αποτελέσματα.

Διαχρονικά έγιναν πολλές προσπάθειες από όλους τους φορείς. Τι θα θέλατε να δείτε από εδώ και πέρα;

Αυτό θα ήθελα να δω, είναι νέες ιδέες με δίαρκεια και περισότερή υπομονή απο όλους. Πρέπει να προσελκύσουμε μεγάλα events. Τον Ιούνιο στην Αθήνα θα διεξαχθούν οι προγραμματισμένες συναυλίες των Coldplay. Τα εισιτήρια είναι ήδη προπωλημένα και τα ξενοδοχεία γεμάτα από τώρα. Υπάρχουν οι υποδομές για να φιλοξενήσουμε και στην Κύπρο παρόμοια events. Επίσης, ο αθλητικός τουρισμός έχει τεράστια προοπτική. Έχουμε τις καλύτερες κλιματικές συνθήκες από όλες τις ανταγωνιστικές χώρες στην Ευρώπη. Η Ισπανία, η Ιταλία και η Νότια Γαλλία φιλοξενούν χιλιάδες αθλητές από τον Νοέμβριο μέχρι τον Απρίλιο κι εμείς ελάχιστους, αν και έχουμε καλύτερο καιρό. Τα μεγάλα events και η ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού είναι παραδείγματα που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την απόδοση των χειμερινών μηνών και ταυτόχρονα αποτελούν παράδειγμα όπου χρειάζεται συντονισμός μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, πλέον και επένδυση από όλους τους φορείς.

Ποιο θεωρείτε ως το πιο βασικό χαρακτηριστικό, που πρέπει να έχει κάποιος, για να ασχοληθεί γενικά με τον τουρισμό;

Όλοι όσοι συμμετέχουν στον τουρισμό λειτουργούν ως πρεσβευτές του τουριστικού μας προϊόντος. Χωρίς γνήσια αγάπη για αυτό που έχουμε, είναι δύσκολο να το αντιπροσωπεύσουμε με αποτελεσματικό τρόπο. Άρα με δύο λόγια, η αγάπη για τη χώρα μας και τις ομορφιές της.

ΟΡΟΙ ΟΠΩΣ ΤΟ API, Η ΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑ, Η ΔΟΜΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ, ΤΟ SAS, Η ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΟ MACHINE LEARNING ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΜΑΣ

 ΤΡΙΑ ΝΕΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ


Ο όμιλος μετρά 50 χρόνια στην αγορά με τα ξενοδοχεία Anassa, Annabelle, Almyra, το Antasia Beach Club, αλλά και με νεότερες αναπτύξεις, όπως τα Amyth of Mykonos και Amyth of Nicosia. Να περιμένουμε και άλλα;

Ένα χρόνο μετά το πρώτο Ξενοδοχείο στην Ελλάδα, είμαστε έτοιμοι να εγκαινιάσουμε ακόμα ένα εντός του 2024. Επιπρόσθετα, έχουμε τροφοδοτήσει το άνοιγμα ακόμα δύο ξενοδοχείων για το 2026 σε Κύπρο και Ελλάδα. Στόχος του ομίλου είναι να προσθέτει, τουλάχιστον, τρία νέα ξενοδοχεία κάθε χρόνο. Επιδιώκουμε την ανάπτυξή του με μια εξωστρεφή προσέγγιση. Ψάχνουμε συνεργασίες με στρατηγικούς επενδυτές και με ιδιοκτήτες ακινήτων μέσω διαχειρίσεων ή μακροχρόνιων ενοικιάσεων. Αυτή ήταν η επιχειρηματική στρατηγική πίσω από το brand Amyth. Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί μια νέα συλλογή από ξενοδοχεία που να διαπνέονται από την ποιότητα που χαρακτηρίζει την Thanos Hotels and Resorts, αλλά και να προσαρμόζονται στις ιδιαιτερότητες και τα χαρακτηριστικά του κάθε προορισμού. Μετά από ακριβώς ένα χρόνο ζωής, σύντομα θα ανακοινώσουμε την τρίτη προσθήκη στο Amyth.


Click here to read the article In Business News.

UNIQUE | PERFECT | HUMANE